+385 1 463 7437 info@anglo-adria.com

Konferencija “Superprodavač, 16.11.2011.”

Mladen Jančić, direktor tvrtke Anglo Adria, na konferenciji Superprodavač govorio je o postizanju vrhunske usluge u B2B prodaji s najvećim fokusom na CRM-u, odnosno maksimiziranju vrijednosti klijenata. Danas je kod B2B prodavača pritisak na low-cost rješenjima podrške i servisiranja. Tu je Jančić spomenuo glavne ”touch points”, kako ih on naziva, a to su različiti servisi poput weba i društvenih mreža, gdje je kada se govori o B2B prodaji jedna od značajnijih LinkedIn.

Spominjući CRM (Costumer Relationship Management) Jančić ga opisuje kao ”putovanje kroz životni vijek vašeg klijenta, tj. maksimiziranje vrijednosti svakog klijenta”. Tako taj oblik menadžmenta uključuje: prepoznavanje klijenata, prikupljanje i održavanje podataka o njima , integraciju prodajno – distributivnih kanala, rangiranje i ”diskriminaciju” klijenata te personalizirane dijaloga. Banke i telekomi u prednosti po pitanju baza podataka u velikoj prednosti na tom polju jer upravo oni mnogo znaju o svojim korisnicima. CRM koristi razne alate kako bi svoju bazu popunio sa što više podataka i što više različitih kategorija.

CRM - super prodavač

Blog je također jedan od interesantnih alata za komunikaciju s potencijalnim klijentima, gdje je moguće ”insiderski” analizirati buduće korisnike, objašnjava Jančić. Osim toga je naglasio i važnost tzv. referentnog marketinga koji koristi alate putem kojih je od klijenata moguće zatražiti i dobiti povratnu informaciju. Cijena, kvaliteta i usluga su tri kategorije po kojima se većina na tržištu pokušava diferencirati od svoje konkurencije.