+385 1 463 7437 info@anglo-adria.com

Moć dobrih pitanja


Jedna po poželjnih vještina voditelja današnjice je ‘postavljanje pitanja’. Možda se ova vještina ne vrednuje dovoljno, no oni voditelji koji je koriste uvjerili su se u njenu snagu.

Kako bi izgradili povjerenje, motivirali zaposlenike, potaknuli na razmišljanje, voditelji na raspolaganju imaju vrlo snažan alat a on je – postavljanje pitanja.

Postavljati snažna, efikasna pitanja te poticati zaposlenike na pronalazak rješenja šaljete poruku kako imate povjerenje u njih i/ili tim koji vodite. Dobro postavljanje pitanja pomaže i u povezivanju s drugima. Istovremeno, zajedničko razmišljanje može vas usmjeriti k rješavanju nerješivih problema te potaknuti inovativno razmišljanje.

Postavljajte ‘moćna pitanja’

Koja su to ‘moćna pitanja’? To su ona pitanja pomoću kojih omogućavamo osobi razmisliti o stvarima o kojima do sada nije razmišljala.  Ponekad su najjednostavnija pitanja najmoćnija.

Kao na primjer: „Što dalje?“ ili „I što još?“.

Obratite pažnju kako pitanje nije formulirano „Što ćete dalje učiniti?“ ili „Što ćete još napraviti?“, jer tako dajemo osobi mogućnost da se odluči hoće li poduzeti akciju ili ne. Osoba ima širok manevarski prostor kako bi pronašla odgovor

Primjeri ostalih ‘moćnih pitanja’:

  • Kako ćeš znati da si dostigao/la cilj?
  • Čega si svjestan/na?
  • Čega nisi svjestan/na?
  • Što je ono što za tebe ima veliko značenje?
  • Što želiš?

Poželjno je da voditelji postavljaju i pitanja koja motiviraju ljude na pronalazak novih prilika koje organizacija još nije identificirala. Evo nekoliko primjera:

  • Koje su potrebe naših kupaca koje bi mogle biti temelj za potpuno novo poslovanje?
  • Kako bismo mogli iskoristiti resurse trećih strana kako bismo odgovorili na širi raspon potreba naših kupaca?
  • Kako bismo mogli iskoristiti tehnologiju kako bi dobili više informacija o tome kako naši kupci koriste naše proizvode?

Postavljanjem pitanja osim što djelujete na povezivanje i povjerenje ujedno šaljete poruku kako želite odvesti organizaciju dalje od onoga što je danas.

Uključite druge

Postavljenim pitanjima također možete pozivati druge na suradnju. Da biste ih maksimalno iskoristili, nemojte ih postavljati samo na zatvorenim sastancima voditelja. Umjesto toga, postavite ih u cijeloj organizaciji, pa čak i izvan nje. Ne postavljate samo pitanja svojim ljudima nego pitanja možete postaviti i vašim kupcima.

Primjer Domino’s Pizze pokazuje kako postavljanjem pitanja i slušanjem kupaca organizacija može poboljšati kvalitetu. Domino’s Pizza je prije otprilike 10 godina od kupaca dobila povratnu informaciju kako njihove pizze nisu ukusne. Mnoge bi možda tvrtke pokušale sakriti ovu informaciju ili raditi iza kulisa kako bi ispravile problem. Domino’s Pizza učinila je nešto potpuno drugačije. Objavili su povratne informacije koje su dobili i zatražili prijedloge svojih kupaca kako bi poboljšali kvalitetu svojih pizza. Otvorena pitanja vezana za poboljšanje kvalitete izazvala su lavinu prijedloga koja su se pokazala vrlo korisnima u poboljšanju kvalitete pizza.

Osim otvorenosti prema inovacijama slušanjem svojih kupca i izražavanjem ranjivosti generiralo je povećanju povjerenja kod kupaca. Domino’s Pizza bila je spremna priznati problem i zatražiti pomoć u rješavanju problema.

Zaključak iz primjera Domino’s Pizza jasno ukazuje da ako organizacija zatražiti pomoć svojih kupaca u cilju detekcije problema svojih proizvoda i pronalaska rješenje, vrlo vjerojatno će imati uspjeha u ponovnoj izgradnji povjerenja.

Organizacija koja promiče kulturu učenja

Voditelji koji postavljaju otvorena pitanja imaju najveći uspjeh u iskorištavanju novih prilika i u rješavanju neočekivanih izazova a istovremeno grade kulturu organizacije koja promiče kulturu učenja.

Postavljanje pitanja, slušanjem, parafraziranjem, sažimanjem, voditelji podižu razinu svijesti zaposlenika i time povećavaju stupanj odgovornosti za delegirane obveze.

Postavljanje otvorenih pitanja je vještina i svatko je može naučiti.

Ostavite email adresu i

BESPLATNO PREUZMITE
BROŠURU "Koliko dobro slušaš"

Provjerite koliko dobro vladate komunikacijskom vještinom slušanja.
PRIJAVA
close-link