+385 1 463 7437 info@anglo-adria.com

Upravljanje stresom uz mindfulness


Kada ste zadnji puta radili neku običnu radnju bez razmišljanja o poslu, problemima ili o nečemu što vas muči? Kada ste zadnji puta jeli i razmišljali o teksturi jela ili pomirisali cvijet i razmišljali baš o tom mirisu, toj boji i tom cvijetu? O čemu razmišljate dok hodate prema radnom mjestu ujutro svakoga dana?

Dok vodimo ubrzane živote, često zaboravimo biti prisutni u sadašnjem trenutku bez da razmišljamo o tome što nas čeka na poslu, doma ili u nekom drugom okruženju. Često primijetimo i da nam vrijeme brže prolazi nego na što smo inače navikli. Često se osjećamo loše, anksiozno, potišteno i nemamo volje ni za čim. Upravo to nas vodi do nakupljanja loših emocija koje kasnije izbacujemo na načine koji štete nama i drugima oko nas.

Mindfulness je iz tog razloga postao sve zastupljeniji među ljudima kao način otpuštanja loših emocija i upravljanja stresom. Sama riječ ‘mindfulness’ prevedena je iz engleskog i objašnjava se kao obraćanje pažnje na sadašnji trenutak, bez predrasuda i osuđivanja. Ključne riječi na koje se želimo fokusirati su ‘obraćanje pažnje na sadašnji trenutak’. Zašto baš to? Sadašnji trenutak, onaj u kojem se nalazimo, često postaje vrijeme za razmišljanje o budućim radnjama i budućnosti. Često čak i razmišljamo o lošim stvarima prije nego su se one desile, pa se loše emocije stvore prije nego je bilo potrebno.

„Ja nemam slobodnog vremena koje mogu izdvojiti za opuštanje“

Srećom, prakticiranje mindfulnessa ne zahtjeva izdvajanje dodatnog vremena u danu jer se može prakticirati u automatskim radnjama koje svakodnevno izvodimo. Dok jedemo, vozimo, hodamo ili razgovaramo s nekime,  mindfulness nas usmjerava da shvaćamo i prihvaćamo na koji način tu radnju radimo i kako se osjećamo dok ju radimo. Zašto ne obraćamo pažnju na okoliš dok hodamo? Zašto smo fokusirani na probleme koji će nas dočekati na poslu umjesto da osjetimo svaki korak, cijelim tijelom?

Kako prakticirati mindfulness?

Meditacija

Jedan od načina kako da dođemo do prisutnosti u trenutku je meditacija. Meditacija je praksa vježbanja pažnje i svjesnosti kojom se postiže smireno i stabilno stanje uma i duha. Postoje razni oblici meditacije te je bitno naći pravu meditaciju koja svakome individualno odgovara. Ono što je bitno tijekom meditacije je da pustimo mislima da prolaze dok je um fokusiran na ono što mi želimo.

Body scan

Uz samu meditaciju, postoji nešto što se zove ‘body scan’, a kao što i sam naziv govori, to je tehnika u kojoj „skeniramo“ svoje tijelo, pridajući pažnju svakom dijelu tijela i senzacijama koje osjećamo.

Disanje

Uz sve što je nabrojano, ne zaboravite najvažniji segment, a to je upravo disanje! Disanje je najvažniji segment u borbi sa stresom i anksioznošću, gdje je dokazano da produbljenim disanjem, tijelo vraćamo na „tvorničke postavke“ tj. stanje prije nego je tijelo suočeno sa stresom. Kada osoba duboko diše, ona dovodi više kisika u tijelo i time stabilizira krvni tlak i usporava rad srca. Također kroz disanje se proživljava tjelesna senzacija širenja pluća, opuštanja mišića i oslobađanja negativnih misli.